Laskin כתב:רגולציה ברוב מוחלט של המקרים כן נוצרת "סתם ככה" וללא שום צורך בה.
בא ניקח למשל מה שהיה פה עם המסיכות או בדיקות האנטיגן לאחרונה:
בואו קודם כל נתעלם מכך שהממשלה יצרה את הבהלה הזו ללא שום צורך אמיתי (היום כבר כולם יודעים שמסיכות פשוטות - פשוט לא מונעות הדבקה), ונגיע ישר לעניין המחירים:
מירב מיכאלי ושות' רצו לפקח על מחירי המסיכות, ומאוחר יותר של הבדיקות הביתיות, כנגד "השוק החופשי המשתולל" ושאר כותרות.
שבועיים לאחר מכן המחירים היו בריצפה. זאת אומרת כן - לקח זמן מסויים עד שאנשים השיגו סחורות ויכלו למכור אותן בזול יותר, ועד שקמו האנשים שהצליחו לעשות זאת, אבל ברגע שזה קרה - המחיר ירד הרבה מתחת לקו הדמיוני שהרגולטורים רצו למתוח.
ואמנם אני כן מסכים שזה עניין של השקפה, אבל העובדה היא שאין מונופולים טבעיים אמיתיים בשום תחום, לאורך זמן, אלא אם ישנה הגנה ממשלתית עליהם - די מוחצת כל השקפה אחרת
כרגע יש דואופול, נניח, אבל הוא לא נצלני ולא מנצל את כוחו, ישנה תחרות בריאה באופן יחסי, וברגע שאחת לא מספקת את הסחורה - אנשים חותכים למתחרה. אם שתיהן לא יספקו את הצרכים של הצרכנים - חד משמעית תקום חברה נוספת, אין לי ספק בזה. גם אם זה ייקח כמה שנים בודדות... לא הכל מגיע תוך כמה ימים, זה ברור שהנושא הזה ספציפית שתלוי במשאבי טבע בחלקו הלא-קטן הוא מורכב מעט יותר, אבל השוק החופשי אכן תמיד מגיב, אם מאפשרים לו.
יש תחומים בארץ שכן יש בהם סוג של מונופול
פשוט כי יש שחקנים גדולים מידי ,שבמקרה והם רוצים לרמוס מתחרה קטן הם יכולים
סתם לדוגמה יש לך כמה יבואני רכב גדולים בישראל
אתה אולי רואה סוכנויות שונות לפי סוג הרכב
בפועל הרוב המוחץ זה יבואני רכב ישראלים שמוכרים מכוניות של כמה חברות
עם תחליט שאתה פתאום גם רוצה ליכנס למשחק
אני לא מדבר על יבוא אישי לעצמך ,אני מדבר על ליבא עשרות רכבים בשנה ומעלה ,אתה תיראה שמאוד קשה ליכנס לתחום בישראל
החוקים מותאמים יותר לגדולים ,ולא לקטנים
אז על הנייר אתה יכול ליתחרות ,בפועל יש לך הרבה יותר סיכוי להקים
מגרש מכוניות יד שניה או השכרת רכבים
מאשר להיות יבואן רכב ,וזה כי המדינה מאוד מקשה על יבוא רכבים
ושיגיע מתחרה חדש צריך איזה חברה גדולה שתסכים לדמם כסף בהתחלה
אני לא יודע לדוגמה איך טסלה מוכרת פה ,עם היא הגיע בעצמה
או דרך יבואן מקומי ,אבל זה הסדרי גודל ליכנס באמת לשוק
המכוניות פה יקרות בגלל 2 סיבות
1 המס המקומי העצום ,זה לא קשור ליבואנים גם הם ניזוקים מזה
זה המדינה
2 אין הרבה מתחרים בשוק
וזה רק דוגמה אחת ,אני לא יודע על מה דיברתם מיקודם
אבל דווקא במחשבים וקונסולות ,כן יש תחרות
וזה פשוט כי מאוד קל היום לעשות יבוא אישי ,וגם יבוא אפור
עם יבואן רישמי יקר מידי ,חנויות מסוימות ימכרו ביבוא אפור
וחלק יזמינו מחול
המכס זה מכס ,אין מה לעשות ,אבל זה לא שישפאר תמכור פתאום ps5 ב5000 שקל או משהו ,כי היא פשוט לא תמכור הרבה ככה