bling כתב:swiss,גם לי יש מספר רב של משחקים שאני חושב שהם overrated אבל הסברתי מה מייחד את GTA4 מהרשימה הזו,זה גם לא המשחק שאני הכי מאוכזב ממנו או שונא כי אני לא כזה חובב גדול של הז'אנר שיהיו לי ציפיות גדולות ממנו במיוחד כמו לאחרים,יש יותר שאני חושב שלא מגיע להם מבחינתי אבל באמת שאובייקטיבית ממה שאני נתקל בו הקונצנזוס של האכזבה כלפי המשחק הזה הוא הרב ביותר שיש ברמות שאף משחק אחר לא מתקרב אליו,האכזבה כלפיו חוצה תרבויות,שפות,מדינות whatever,לא משנה באיזה פורום או באיזה אתר תזרוק את המילה GTA4 מיידית תראה איך כל הדף מתמלא במילות בוז או אכזבה,אתה תתקשה למצוא הרבה אנשים שיסכימו שהממוצע של ה 98 שלו מוצדק,יותר מאשר כל משחק אחר שקיבל ממוצע מטורף.
אני חוזר גם לזה לרגע, ורוצה להדגיש שהנקודה היא שאתה מפספס פה משהו מאד ספציפי: מה שמייחד את GTA4 מהרשימה הזו היא שמדובר במשחק שקיבל ממוצע ציונים יותר גבוה מכל הרשימה הזו, ויותר מכל משחק אחר בדור הזה - מה שהופך אותו למטרה הייעודית לתקיפות. והקטע הוא שאפילו אם תיקח את OOT (שמגיע מתקופה בה באקלאש באינטרנט היה בחיתוליו), אז כשGTA עמד על כמות ביקורות דומה הוא בכלל נשק ל-100 עגול. רק עם העליה במספר הביקורות הגיעה צניחה קלה של נקודה בציון.
אבל בכל מקרה, ההשוואה למדדי ביקורות גולשים לא באמת רלוונטית: ביקורות גולשים במטהקריטיק היא די אשפה וחסרת כל משמעות כי האינטרנט מלא בfanboy fuel rage. ותודה לאל GTA IV נתן לאנשים מספיק סיבות לתקוף אותו: החל ממשחק שפעם היה אולי המשחק הכי מזוהה עם הPS2 ולא רק עבר להיות מולטי, אלא זכה להיראות יותר טוב ולקבל תוכן (שבזמנו נחשב לבלעדי) על הקונסולה המתחרה - ורק כדי לתדלק עוד קצת את הפאנבוי רייג', הוא גם עקף בסיבוב את האקסלוסיבי הנוסף שכל כל זוהה עם הPS3 - ועוד בתקופה הכי חמה של מלחמת הקונסולות בדור הזה. במקביל, גירסת הPC כמובן הוסתרה מאחורי וילון שעיצבן הרבה שחקני מקלדת ועכבר, וכשהיא סוף סוף הוכרזה אז הסתבר שהיא הגיעה עם רישום מחייב גם לGFWL וגם ל-Rocktar Club. לא בדיוק המתכון להפצצת ביקורות חיוביות מצד הhorde האינטרנטי של /v/, רדיט, נאוגף ושאר ירקות. ראינו איזה מתכון לאסון זה ביקורות גולשים כבר מאז ימי LittleBigPlanet והפצצת הביקורות שלו, וזה עוד לפני שנדבר על כל הגנגסטרים מימי סאן אנדראס שמבחינתם החולשה הכי מרכזית של המשחק היא שלא ניתן ללכת בו לחדר כושר כדי ללחוץ בצורה רפטיטיבית על כפתור ולבנות קצת שרירים, ואז ללכת למספרה ולבחור איזו תספורת של Boyz n da hood.
אבל אם אתה רוצה מדד אובייקטיבי יותר, אתה תמיד יכול לחפש ביקורות רטרוספקט של המשחק, אבל בפועל גם אלו נותרו ברובן חיוביות ביותר, לפחות איפה שלי יצא לקרוא אותן. ויותר חשוב מזה - אם אתה רוצה לשמוע את "קול העם", אז למה לא לחפש פשוט מדגם הרבה יותר גדול מזה של מטהקריטיק - ציוני השחקנים בXbox Live:
על ה-360 כל אחד יכול לדרג כל משחק דרך הקונסולה - עם אותה החולשה של מטהקריטיק לצערנו: כלומר גם בלי וידוא שהוא שיחק במשחק בפועל. עוד חולשה לצערנו היא האפשרות לדרג משחק לפני שהוא יוצא (משהו שהיה קיים גם במטהקריטיק אבל ביטלו אותו), אבל לפחות במקרה של GTA IV נדמה לי שזה לא היה קיים כי האפשרות לדירוג עלתה רק בעדכון הדאשבורד מאוחר יותר, ככה שאני חושב שאפילו אי אפשר לייחס לזה הייפ מוקדם של לפני יציאת המשחק.
אבל יש שם גם שני יתרונות מרכזיים לדעתי: הראשון המשתמש חייב שגם יהיה לו חשבון לייב וגם לדרג את המשחק דרך הקונסולה, מה שאומר שהרבה יותר קשה להטריל בהפצצה מכוונת של ביקורות שליליות מחשבונות פיקטיביים. השני הוא שכמות המשתמשים שמדרגים שם את המשחקים עצומה (אין לי מושג למה). אמנם המשחק שמדורג נכון לעכשיו הכי גבוה הוא Naturo 3 שיש לו קצת פחות מ-10,000 דירוגים, אבל אם ניקח רק משחקים שדירגו 100,000 משתמשים ויותר אז Mass Effect 2 נמצא שם ראשון עם 140K ביקורות, Fallout 3 שני עם 230K ביקורות, ובורדרלנד 2 שלישי עם 100K ביקורות, כולם עם ציון שנראה כמו 4.75 כוכבים ומעלה. מייצג את קהילת הXbox 360? יותר טוב כנראה מכל דבר אחר.
ואיפה GTA IV נמצא בכל זה? בהחלט לא בטופ של הטופ, וצריך לעבור כמה עמודים כדי להגיע אליו ולגלות את ציון ה-4.5 כוכבים שלו, מה שמקביל לממוצע של 9. אבל הנה השוס: הממוצע הזה מתבסס על 300 אלף איש שדירגו אותו! ורק לצורך ההשוואה, זה יותר אנשים מנניח כמות האנשים שדירגו את קזבלנקה בIMDB. אז האם ממוצע מבקרים של 98 הוא אובררייטד למשחק שקהילת ה-360 מדרגת כמשחק של 90? אולי, אבל ממש לא בהרבה - ובטח ובטח שמרחש שנות אור מהטענה שהבאת על איזשהו קונצנזוס שמדובר במשחק מאכזב, כי משחק שאנשים באים ונותנים לו בממוצע ציון של 4.5 כוכבים מתוך 5 הוא הכל חוץ מזה: אם נדבר נלך רק לקיצון אז זה אומר שבמקרה הטוב על כל 9 אנשים שנתנו לו ציון מושלם יש אחד שחושב שהוא משחק שלא שווה כלום ונתן לו אפס.
אבל אתה יודע מה: אולי יש איזשהו קונצנזוס יותר גדול באינטרנט שמדובר במשחק מאכזב. אם נמצא איפשהו מדגם דומה של 300 אלף איש שטוען שמדובר במשחק מאכזב אז אני אוכל להסכים על איזשהו קונצנזוס שחושב שהמשחק איכזב. בינתיים, המספרים האלו מוכיחים שמדובר במקרה הטוב במיעוט קולני. עוד אינדיקציה חשובה היא כמובן טבלאות הpre-orders, מאלו של חלק מהחנויות עצמן (Play, Amazon וכדומה) ועד לאלו של VGC (בלי להיכנס לרמת הדיוק שלה). אם הקונצנזוס על המשחק הקודם בסדרה היה שמדובר בכזו אכזבה, איך זה שהמשחק החמישי זוכה לכאלו רמות מטורפות של הזמנות מוקדמות? הרי כמעט כלום מהמשחק עצמו לא נחשף, זה לא אחד ממשחקי המולטיפלייר השנתיים שאנשים קונים רק כי הם יודעים שחברים שלהם יהגרו למשחק הבא בסדרה, וזה לא שיש עכשיו אפילו ביקורות מקדימות להסתמך עליהן (וגם אם היו, זה מכניס אותנו לאותו מלכוד-22). אם היה כביכול כזה קונצנזוס שהמשחק מאכזב ואי אפשר לסמוך על רוקסטאר, איך זה שאחרי 5 שנים של היעדרות שלו מהמפה דווקא יש כזה קונצנזוס של אנשים שחושבים שזה המשחק הכי ראוי להזמין מראש ובלי לחכות לשמץ של חוות דעת ראשונה מחברים שאפשר לסמוך עליהם?