אתה טוען שהנתח הדיגיטלי על המחשב הוא 70% וצפונה, אבל מתעלם מהעובדה שהנתון הזה לא כולל רק משחקי AAA אלא גם משחקים שהם להפצה דיגיטלית בלבד, כולל מיקרוטרנסאקציות. אם יש לך דוגמא למשחק AAA שנמכר במקביל בריטייל ובהפצה דיגיטלית, ושמעל 70% מהמכירות שלו בהשקה (ולא אחרי שהגיע להאמבל באנדל) היו מדיגיטל, אתה מוזמן להביא אותו, כי אני עדיין לא ראיתי כאלו. אבל גם אם נניח שרק 30% מהמכירות הן בריטייל, להפיק משחק AAA יקר ולוותר על 30% מהשוק שלך זה צעד עסקי מטופש אם לא התאבדות עסקית - אתה יכול באותה מידה פשוט להחליט שאתה מוציא משחק אקסלוסיבי לNvidia וסוגר את שאר השוק.
ורוב האנשים ששמים מליונים על משחק AAA, הם מה לעשות לא טיפשים שיוותרו על הריטייל. אם יש לך דוגמא למשחק לPC שנמכר בדיגיטל בלבד ובתג מחיר התחלתי של 60$ אז אתה מוזמן לציין גם אותו - ואז אולי נדבר על הפרדה כזו.
אני לא מבין למה אני צריך לעשות את העבודה עבורך בגלל שאתה לא מעודכן. מהדיווח האחרון של EA:
http://files.shareholder.com/downloads/ ... script.pdfWe're seeing very strong full game downloads continue in North America. And as a reminder, the PC business that we have, we see full game
downloads there roughly 75%. And so there's still a lot of headroom, we believe, in the full game download opportunity for us, going forward
לא MTA. לא F2P. הורדות של משחקים מלאים כשגרה ולא תלות רבעון כזה או אחר. תמצא תגובות דומות בדיווחים של יוביסופט. אבל זה לא משנה כי זה טעון מעאפן. לא אכפת לי מה פשר ההחלטות העסקיות שחברות בוחרות לקחת או מה עומד מאחוריהן. לדעתי זו החלטה עסקית גרועה שבלאדבורן ו TR בלעדיים, ויש מספרים לגבות זאת. אבל אני לא הולך לנפות אותם ממעמדם כמשחקי AAA. אופן שחרור המשחק לא מכתיר ולא מבטל את התגית AAA.
אני יכול לדבר איתך על GalCiv3, על שני משחקי ELITE האחרונים, על A-TRAIN 9, על XPLANE 10, על דירט ראלי, על DCS WORLD והמודלים הנפרדים והיקרים שלו, על aerofly ועל עוד כמה אחרים. אם אתה ממש רוצה לפסול את כל אלה אז כדאי שתביא לי data שמראה שהמכירות הדיגיטליות של המשחקים האלה זניחים בהשוואה לעותקים הפיזיים, אם בכלל קיימת גרסה כזו.
נו, והוא השתכנע? יופי. זה אומר שיש אנשים שמבינים את הטעות שלהם ולא מתחפרים בה.
עכשיו השאלה היא מתי אתה תצליח להבין שבעוד פורטל 2 הוא משחק AAA, פורטל 1 הוא לא. שבעוד Call of Juarez היה משחק AAA, הCall of Juarez: Gunslinger הוא לא. שבעוד X-Com 2 הוא משחק AAA, זנונאוטס הוא לא. שבעוד Far Cry 3 ו-4 הם משחקי AAA, בלאד דרגון הוא לא. שבעוד אססינס קריד יוניטי הוא AAA, אססינס קריד כרוניקלס:הודו הוא לא. שבעוד טומב ריידר הוא AAA, לארה קרופט והמקדש של אוסיריסיס הוא לא. שבעוד אלאן וייק הוא AAA, אמריקן נייטמר הוא לא. שבעוד שוגון 2 טוטאל וור הוא AAA, שוגון 2 Fall of the Samurai הוא לא. שבעוד Civilization Beyond Earth הוא AAA, סטארשיפס הוא לא.
אני מניח שהוא השתכנע אבל באי-שביעות מסוימת אם יורשה לי לפרש אותו. ובעוד שאתה כן אומרי שמשחקי ה MMO כמו WOW וסטאר וורס הם AAA, בלינג עדיין לא הסכים להכללה הזו למיטב זיכרוני.
סתם כתבת את רשימת המשחקים הזו. לא אמרתי שגם הם משחקי AAA. הם לא. הפואנטה היא שהמשחקים האלה הם לא AAA לא בגלל תג המחיר ומודל ההפצה. נגמרה התקופה שאילו היו המאפיינים היחידים והמחייבים של היות משחק AAA. הם במקסימום עוד גורם אחד שיכול לסייע בקביעה אבל הם כבר אינם הכרחיים. פעם הייתה קורלציה כמעט אבסולוטית בין המאפיינים האלה וקטלוג משחק כ AAA והיום היא לא ולכן אין לקבוע על פי מאפיינים אלה בלבד.
כל המשחקים ברובריקה בצד של הAAA הם משחקים שנמכרים בריטייל ובתג מחיר מלא. משחקים שנמכרים בריטייל בתג מחיר מלא הם לא בהכרח הפקות AAA (בתקופת הWii למשל ראינו עלייה של הפקות shovelware - משחקים שגם נמכרו בתג מחיר מלא אבל לא עם השקעה של משחק AAA), אבל ההפך לא קיים: לעשות משחק בהפקת AAA ולבחור באופן מודע לא להפיץ אותו בריטייל? אין. הכי קרוב לזה שתקבל בדיגיטל זה מודל אפיסודי שמתוכנן לצאת במארז פיזי בהמשך.
אני חושב שכמה מהמשחקים שציינתי אכן עונים על הבקשה שלך..ושוב, אתה צריך לעשות סוויצ' ולהפסיק להיצמד למחיר ולעותק פיזי. ואם כבר רוצים להתעקש על מחיר כגורם מחייב אז תסתכל על רווח פרק עותק מאשר המחיר.
לך לא אכפת מהעלויות של רשיונות כי אתה צרכן שאין לו מושג איך הדברים האלו עובדים (לא שזה מפריע לך להתווכח עליהם, כן?). אבל העלויות האלו בסופו של דבר מושתתות עליך כצרכן בין אם תרצה ובין אם לא. אם הרשיון עולה הרבה כסף זה משפיע על עלויות של המשחק שצריך להחזיר, וזה חלק מהשיקול האם לעשות משחק AAA מבוסס סטאר וורס, או משחק מובייל מבוסס סטאר וורס (אגב, The Old Republic ומשחקים דומים סטייל ESO נחשבים לא סתם לAAA אלא למשהו שנמצא סדר גדול למעלה מבחינת עלויות ההפקה שאפילו יותר יקרה ומסובכת מסתם עוד AAA. לכן הם מתומחרים בהתאם: המשחק בהתחלה כלל לא רק מחיר מלא אלא גם עלות subscription חודשית).
לא אכפת לי מהעלויות. אני שופט על פי מה שהמשחק מציע ולא על בסיס דף תקציב. אז יופי שאקטיויז'ן צריכה להתחשב בתגמולים של טוני הוק. להתייחס ל THPS5 כמשחק AAA זו בדיחה וזילות המושג עד כדי כך שאין טעם להשתמש בו כפי שאתה משתמש בו. כנ"ל לגבי גיטאר הירו ורוק באנד - יופי שהשקיעו ברשימת שירים והפלסטיק מעלה את העלות אבל למה זה צריך לשנות לי? DCU הוא MMO מושתת על זכיונות DC יקרים - אז הוא לא AAA כי הוא F2P? כי הוא מתבסס על MTA? אותו דבר לגבי סטאר טרק אונליין או אפילו PSO2.
זה שהמודלים העסקיים התפתחו והתגוונו עם השנים ומאפשרים לעשות משחק שבתקופה אחרת היה עולה 50-60 דולר אבל להציע אותו בחינם זו ברכה שמאפשרת יותר הוצאות והשקעות כאלה. משום מה אתה בוחר להתייחס לזה כמכה למשחקי AAA וכמשהו שפוסל מההשקעה האדירה הזו להיחשב כ AAA. ואם יש מנוי חודשי אז אפשר גם להוציא משחק שכזה ב30 דולר ואז להרוויח עוד מהמינויים. האם במצב שכזה היית פוסל את המשחק מלהיות AAA למרות שכל משתמש משלם יותר מ60 דולר? או שאם אני משחק רק בחודש הראשון אז הוא לא AAA אבל אם אני משלם מנוי לחודשיים ומוציא 60דולר יותר על זה זה לפתע כן נחשב 60 דולר?
תגיד את זה ל-80 מליון דולר שהוויצר 3 עלה. מה שעדיין לא הפנמת הוא שהמרכיב הגדול במשחקי AAA היא לא שכר המפתחים אלא עלות ההפקה וההפצה.
תגיד את זה להיטמן. ההכרזה על מודל העסקי המשופצר באה בדיוק בזמן. אז אני מניח שעכשיו אתה לא תקרא להיטמן AAA כי מה שיוצא במרץ יעלה 15 דולר? וכדי לרכוש כל לוקאל שיצא אחר כך עבור 10 דולר עדיין לא יחשב AAA? או שכל עוד לא אקנה תוכן בשווי כולל של 60 דולר אז אי אפשר להגיד שאני משחק ב AAA אבל אם אני אשלם 60דולר במרץ ואחכה שהעדכונים יגיעו אז כן קניתי AAA? אבל רגע גרסת הדיסק יוצאת רק בסוף 2016.
זה רק ילך והיה מגוחך יותר. אין יותר להתייחס לתג מחיר של 50-60 דולר ועותק פיזי כמאפיינים היחידים והמחייבים לקטלוג משחק כ'AAA'.